MAHAFALI – EXAMEN på Bibelskolan i Kiabakari

Vi har utlovat ett blogginlägg från själva bibelskolan. Det är ju där vi bor och arbetar. Här kommer det.

Bibelskolan invigdes 1997, i februari ska det vara stort firande med 25-årsjubileum. Den drivs av Mara stift, Evangelical Lutheran Church of Tanzania, ELCT, eller KKKT på swahili. Både norska NLM och danska DLM har stöttat skolan sedan starten. Det har förut varit en treårig linje med två inriktningar. En för evangelister och en för ”parish workers” – församlingsassistenter. Det finns inte många präster i stiftet, så efter utbildningen kan evangelisten ha ansvar för flera små församlingar med predikan, hembesök och mycket annat. Församlingsassistenterna har hand om barn och ungdomsarbete, söndagsskola, konfirmander m.m. De har oftast mycket låg lön, så de lever då på att bruka en åker eller kanske på något hantverk. Det är så de flesta tanzanier här fortfarande försörjer sig eftersom lönerna för arbete är så låga. Eleverna har fått hjälp med skolavgiften från sin församling och genom stöd från NLM, men det har varit en ekonomisk utmaning, särskilt för de elever som har familj och som inte kunnat vara hemma och bidra med sin arbetskraft till familjens försörjning under läsåret.

Från nästa år blir skolan tvåårig, med plan att senare bygga på två år till för att bli präst. Första året är en grundläggande bibelskola med många ungdomar eller unga vuxna. En del går bara det året. Några fortsätter direkt till tvåan, men många åker hem och arbetar som evangelister och slutför eventuellt utbildningen flera år senare. Det finns också många outbildade evangelister i kyrkan, så behovet av utbildning är stort. Detta läsår har det varit en förstaklass med 10 elever och en trea med 15 elever. Ca en tredjedel är kvinnor. Carl har undervisat i bibelämnen, datakunskap och så kallat ”avancerad” engelska. Marita i grundläggande engelska och hälsa, tillsammans med danska Signe förra terminen. Engelska läser de för att få möjlighet att läsa vidare, och för att kunna ha internationella kontakter. All annan undervisning är på swahili.

De nyutexaminerade treorna

Jag, Marita, är ju sjuksköterska och arbetar tre dagar i veckan på kyrkans sjukhus i Bunda. På Bibelskolan har jag fungerat lite som skolsköterska med rådgivning, lättare undersökningar, såromläggningar om de skadat sig till exempel när de slagit gräs, och utdelning av värktabletter. Vi har fått projektpengar från danska Sundhedspersonalets Missionsfællesskab till en första hjälpen-väska, som jag använder nu, och till att utbilda en kommande husmor/matron i basal sjukvård.

Dagen börjar med gemensam morgonbön halv åtta som några av eleverna leder. Då får de träna på att leda eller på att på att ha en kort predikan. De deltar också i gudstjänster på söndagar i olika delar av stiftet, med gudtjänstledning, predikan eller sång. Vi har haft glädjen att vara med många gånger. Efter morgonbönen  är det lektioner fram till tre-tiden med avbrott för te/chai och lunch. På eftermiddagen är det sport, trä eller syslöjd, och praktiskt arbete på skolområdet eller på skolans åkrar. Man odlar majs, bönor, kål, tomater och annat som är basvaror i skolköket. Det finns också grisar som sköts om av en anställd tillsammans med eleverna.

Från skolvardagen, på första bilden är eleverna ute på båttur efter en söndagsgudstjänst, på sista tränar de räkna hjärtslag på hälsolektionen

På kvällarna har eleverna läxläsning, fritid och studenternas aftonbön.

Två kvällar sista veckan bjöd vi hem båda klasserna på läsk, bullar och tårta. Vi uppmuntrade dem att ställa frågor över saker de undrar över, eller som de tycker att vi européer gör annorlunda. Treorna är ju äldre, många mellan 30-50 år, och har mer livserfarenhet, och uttryckte sig lite diplomatiskt. De sa att de lärt känna oss och känner att vi arbetar tillsammans och att vi därför inte känns främmande. Ettorna är yngre, runt 20 år, och mer nyfikna och frimodiga. De frågade om allt mellan himmel och jord, så att några som blev trötta mot slutet av kvällen till slut sa att nu är det slut, nu ska vi be och gå hem 😊. De frågade hur vi blev kristna, hur det är att arbeta som missionär i Tanzania jämfört med att arbeta för Gud i Sverige, om vad det är för fördel/nackdel med svart och vit hy, varför vi har så få barn i Europa, och mycket annat. Det var ett mycket intressant samtal! Ettorna berättade om vad året hade betytt för dem. Någon sa att han inte kunde så mycket om Bibeln tidigare, många att de lärt sig att använda Bibeln bättre, att de lärt sig predika, hur man håller andakt och söndagsskola för barn. De har haft ansvar för barngrupp på tisdagar, då barnen i området bjudits in till skolan för lek och andakter, och för söndagsskolan på söndagsmorgonen innan gudstjänsten.

Examen – fest för stora och små

I söndags var det högtidlig examensgudstjänst för treorna som mottog sitt examensbevis ur biskopens hand. Det var 13 evangelister och två församlingsassistenter. Efteråt var det festmåltid med pilau-ris och kött från en ko som några av eleverna slaktade dagen innan! Framåt eftermiddagen var det dags för hemresa för elever och tillresande släktingar. Ettorna åkte på måndag morgon. Vi hoppas hålla kontakten med treorna och hälsa på i deras församlingar. Alla, utom en som kommer från Bukoba, arbetar i Mara stift. Vi hoppas också att återse många av ettorna till våren, och att flera tidigare elever hoppar på i tvåan. En ny förstaårsklass är också planerad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: