Yesu amefufuka! Amefufuka kweli kweli, haleluya!

Detta jubelrop fick vi dela i kyrkan på påskdagen här i Kiabakari: Jesus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden, halleluja!

Och vi har sjungit, via nätet, med vår hemförsamling i Borås: ”Han är uppstånden, han lever, och graven den är tom. Han är uppstånden, han lever, vi har själva mött honom. Jesus, vår frälsare, har gett oss evigt liv. Han vunnit seger över döden. Jesus har gjort allting nytt. Han som var död, han lever. Han vann en evig seger. Han lever!” Vilket glädjebudskap.

Sedan vi skrev senast har mycket hänt i Tanzania och i vårt arbete. Ingen har väl missat att president Magufuli dog efter några veckors ”frånvaro” från offentligheten. Det har varit en hel veckas minneshögtider, tre veckors landssorg med flaggorna på halv stång, en officiell statsbegravning i huvudstaden Dodoma och slutligen begravning i hans hemby i Chatu förra fredagen. Redan dagen efter att dödsfallet offentliggjordes blev vicepresidenten Samia Hassan insvuren som ny president, som en av mycket få kvinnor i Afrika. Hon har varit vicepresident i fem år, är väl insatt i sitt arbete, och verkar vara en ödmjuk och klok person.  Hon har redan gjort många kloka uttalanden om förändringar i rätt riktning, så vitt vi kan bedöma. Hon är muslim från Zanzibar men har skrivit en påskhälsning på twitter: ”Jag önskar alla Tanzanianer en glad Påsk. Fira Jesu Kristi uppståndelse medan ni ber för vårt land Tanzania för att bevara fred, kärlek och solidaritet. Låt oss fortsätta våra ansträngningar för att bygga vårt land genom med hårt arbete och kunskap. Jesus är uppstånden. Halleluja! Halleluja!” (“I wish all Tanzanians a happy Easter, celebrate the resurrection of Jesus Christ while praying for our Nation Tanzania to maintain peace, love and solidarity. Let us continue our efforts to build our country by working with effort and knowledge. Jesus is risen, Hallelujah, Hallelujah”). Alldeles fantastiskt! Vi åkte taxi häromdagen med en katolsk chaufför som firar gudstjänst i kyrkan i Dar es Salaam som Magufuli gått i. Han bekräftade att samförståndet och respekten är stor mellan människor med olika religion, och vad vi förstår har den nya presidenten ett brett stöd också bland de kristna.

Månaden Mars är retreattid både i DLM och EFS, och eftersom vi är ”dubbelan-slutna” fick vi glädja oss över båda. DLMs retreat för missionärerna i Tanzania var planerat till Mara för första gången och vi hade sett fram emot att träffas här. Några veckor innan förstod vi att det inte skulle gå att genomföra pga  ökad coronaspridning i landet. Så det fick genomföras lokalt på fyra platser i närheten av våra bostadsorter. Vi hade några gemensamma samlingar med bibelstudier och samtal via Zoom, och i övrigt bad, avkoppling och gemenskap med våra kollegor härifrån Kiabakari.

Vi blev mycket glada att EFS retreat blev av på plats i Dar es Salaam. Kanske ett uttryck för Sveriges och Danmarks något olika förhållningssätt till Corona. Vi höll så många restriktioner som möjlig, vi var inte ute på stan och tog avsked av presidenten till exempel. Och bara ett fåtal personer från Sverige fick komma, barnledare prioriterades och även här var det bibelstudiet ”på nätet”, direktsänt från Norrland. Vi gladdes att för första gången träffa familjen Thornell som arbetar på Afrikas horn, samt återse Ulf Ekängen som kommit tillbaka som seniormissionär till Dodoma under 3 månader, och familjen Sandahl i Iringa. Också här var det en blandning av andakt, allvar, djupa samtal om livet och arbetet, svenskt smågodis, lek och avkoppling.

Efter retreaten åkte vi med Sandahls till Iringa bland annat för att undervisa barnen i Svenska, vara barnvakter och umgås. Varken de eller vi har ju fått besök från Sverige senaste året så vi är gärna vikarierande mor/farföräldrar. Det var fint att återse Iringa. Särskilt att få gå på skärtorsdagsmässa på stiftskansliet och återse biskop Gavile som varit mycket sjuk men som nu höll predikan utan problem, och sedan sände många hälsningar till EFS i Sverige.På bibelskolan är det påsklov en vecka till och vi använder tiden att förbereda oss inför nästa termin. Marita ska fortsätta med engelskaunder-visning och hälsa med Signe, och Carl får två nya ämnen, Första Moseboken och Filipperbrevet. Det är också dags att återgå till jobbet på sjukhuset efter ganska många veckors avbrott, som retreat, examensveckor på bibelskolan och annat.

BIAL-dockan Haki åkte med oss på flyget från tillbaka från Dar es Salaam. Hon har varit med i arbetet hos Ulf i Dodoma och Nora i Iringa. ”Haki” betyder rättighet, och hon är här för att berätta för barn i Tanzania om deras rättigheter, och för barn i Sverige om hur det är att vara barn här. Hon ska bland annat få följa med Marita till sjukhuset i Bunda och träffa barnen där. Håll utkik på instagram!

Glad påsk och på återseende. Tack för omtankar och böner!

En tanke på “Yesu amefufuka! Amefufuka kweli kweli, haleluya!

 1. Vad gott att läsa att ni har det bra Carl & Marita och att Samia Hassan uttalar sig så fint! Ja, må fred, kärlek och solidaritet bevaras i Tanzania och må alla enas i arbete, för att bygga Tanzania bättre! 🙏

  Även det lilla jag läst i Sverige om Samia Hassan talar om henne som en kompetent och god ledare, så hoppas på allt gott! 🙏

  Hoppas också att det går att stävja coronapandemin i Tanzania! 🙏
  Jag vet inte vilka varianter, som är förhärskande i Tanzania nu, men i Sverige är den brittiska varianten nu helt dominerande. På bara några få månader har den varianten gått från några få till 95 % av insjuknande och resten cirka 5 % den sydafrikanska varianten, så den sprider sig mycket mer.
  Idag fick vi besked om att man är smittbärande flera dagar, innan första symptomen visar sig, så vi blir än mer tvungna att behandla alla som (potentiellt) smittade. 😥 Hur som helst: Hoppas att Tanzania slipper det och må coronaeländet gå att bemästra överallt! 🙏

  Vad roligt att BIAL:s Haki ska följa med Marita till sjukhuset i Bunda! Det låter spännande! 🙂👌🏼

  JA! Kristus är sannerligen uppstånden från de döda! Halleluja!
  💙✝️🐏🌄🐣🌞💛

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: